Jens Boktips

2018-05-28
00:41:52

"El Señor Presidente"(Presidenten) - Miguel Angel Asturias


Den här gången kommer en recension på en bok kallad ”Presidenten” av Miguel Angel Asturias. Det ska sägas att jag egentligen aldrig hört talas om den här författaren förrän jag hittade den här boken som har stått i hyllan ett bra tag nu.. Han är Nobelpristagare, vilket kanske inte är värt namnet i något särskilt hög grad idag, men det var nog en helt annan uppsättning ledamöter som gav Asturias priset den gången.

Det här är en bok som bygger otroligt mycket på att måla upp scener för oss, och skapa kraftiga känslor. Detta görs kort sagt med bravur, men nästan in absurdum tillslut, då man inser att man antagligen aldrig helt kommer att förstå känslan av en morgon i Guatemala, tidigt 1900-tal, och med en diktaturs ok på landets axlar.. Det är väldigt synd att man inte kan förstå det där till hundra procent, för då tror jag att det hade varit en total njutning att läsa Asturias beskrivningar av saker och ting. Istället blir det lite främmande för en, men man förstår till dels, dock är det inte så själsväckande att man dras med särskilt mycket i sammanhangen till en början.

Men känslorna finns där, och de är starka från början till slut. Det är kanske på det planet som boken påverkar mest, då det kommer till skildringen av de grymma öden som alla karaktärer i boken möter, om det så är pågrund av kärlek, ovetskap eller förräderi – alla råkar illa ut!
Det vilar också en slags paranoia över samhället som boken skildrar, man spionerar och anger för säkerhets skull, och den som trodde han hade sitt på torra land blir plötsligt plundrad och sänkt i fördärvet. Och allt tycks det bero på ett missförstånd!

Det är en byråkrati i kollaps som vi läser om, där domaren skickar oskyldiga till galgen eller fängelsehålorna helt utan rättegång, och presidenten är en suput – livsfarlig att bemöta utan att göra till lags.

Skärande som några fingernaglar på en tallrik, eller tänder mot svarta tavlan; är lidelsen, passion, smärtan och döden – och allt detta som utspelar sig i den sydamerikanska staden i Guatemala. Vem kan fly undan ödet, och vad kan man leva på om man inte kan lita på någon?

Det här var en ganska tung bok, särskilt tyngd av målande beskrivningar som tar upp sida efter sida. Men även om jag inte tyckte att alla dessa beskrivningar var briljanta så får man säga att boken väcker en del starka känslor, det hade varit konstigt annars. Dessa känslor kan vara skräck eller värme, om vart annat. Det finns ändå någonting speciellt med att läsa om en fånge som törstar ihjäl i en igenmurad fängelsehåla, när man själv precis slutat snusa. Det gör ont, man blir rädd, tänker på vad som kan hända om diktaturen kommer till Sverige, kroppen skriker att det är så fel, så alltigenom ondskefullt. Det var ju så länge sedan också, men egentligen kanske det inte ursäktar grymhet ändå, att det var längesedan något hände. Det gör det i alla fall lättare att läsa och skriva om nu, då jag vet att det inte är så kontroversiellt i Sverige idag (vad jag vet). Men insikten om att diktaturer och korrumperade samhällen eroderar mänsklig tillit och samhällets funktioner lärs kanske bäst genom att läsa en bok som denna. Ha det så kul med det! Jag ger den här boken 2.8/5 på en skala av bra böcker!

/Jens

2018-05-13
14:01:12

"Origin" (Begynnelse) - Dan Brown

 

Jag kan väl börja den här recensionen med att komma med en spoiler-alert. Det är ett stort mysterium som skall lösas i denna bok om Robert Langdon, Dan Browns senaste i en rad böcker om forskaren. Det finns en liten skillnad mot ”Begynnelse” och den förra i serien om Langdon, ”Inferno”. Även Inferno hade en stor nyhet och ett mysterium att presentera, men den var också cirka 100 gånger så bra som ”Begynnelsen”. Det är svårt att säga varför det är så, men det kan ha någonting med skrivglädje och prestationen i det hantverk som Dan Brown karvat ut åt sig själv. För det finns egentligen inga överraskningar i den här nya boken, även om det presenteras så. Vi vet ungefär hur det blir redan från början; mystiska dödsfall, en okänd kvinna som blir inblandad och en skurk som går att spåra med hjälp av en rad konsthistoriska mysterium eller koder.. Och även om ”Begynnelse” vill ge sken åt att komma med någonting nytt i förhållande till detta, eller ett nytt mysterium av gigantiska proportioner så är det inte riktigt så. Det är precis samma koncept som vi är vana vid, men utan den där glädjen av att upptäcka något nytt, eller charmen med det som är bekant. Det går mest på i ett ekorrhjul utan dess like i hela Langdon-serien. När jag säger detta så vill jag att ni förstår hur lite ”populär-pocketböcker” jag läser, knappt några, med vissa undantag. Ett exempel är Conn Igguldens historiska romaner, och Dan Browns mysterie-böcker. Synd då att Brown faller på sitt egna koncept, som den oinspirerade miljonär han kanske är.
Det är ändå inte en värdelös bok, de som gillar Dan Brown kanske blir lite mättad av ”Begynnelse” men det kan aldrig bli det samma som de tidigare böckerna eller ”Da Vinci-koden”. Givetvis kan det aldrig bli en ny ”Da Vinci-koden”.
En av de faktorer som indikerar att Brown kanske borde hitta ett nytt koncept för Langdon, eller kanske att han borde skapa en serie helt nya karaktärer (kanske kunde han spinna vidare på den kvinnliga huvudpersonen i Da Vinci-kodens liv), är att själva boken har fått mycket billigare omslag och papperssidorna i boken verkar tunnare den här gången. En liten detalj, men det säger nåt om vad förhoppningen är för den här boken ”Begynnelse”.

 

Berättelsen har religiösa förtecken, då vi får veta att en god vän till Langdon kallad Edmond Kirsch som är ett vetenskapligt geni som särskilt sysslar med datorer har gjort en hisnande upptäckt. Han reser till ett kloster i de spanska bergen där ledare för de tre monoteistiska religionerna har ett möte för att komma överens om framtiden tillsammans. Kirsch är känd för sina spådomar som den teknologiska framtiden som så många gånger har slagit in. För de tre religiösa ledarna visar han sin senaste spådom och de tre männen slås av häpnad. Kirsch har gjort en upptäckt som skulle kunna kasta omkull alla världens religioner och skapa kaos i de troende samfunden, och ja kanske i hela världen! Då de religiösa ledarna börjar försvinna under mystiska omständigheter så verkar det som att någon vill göra allt för att stoppa att den vetenskapliga nyheten kommer ut. Och kanske är Robert Langdons liv i fara, då hans forskning blivit en del av Kirsch multimedia-presentation av sin upptäckt. Ännu en faktor är att Kirsch har ett tätt samarbete med chefen för Guggenheim-muséet Ambra Vidal, som är förlovad med prinsen av Spanien. Det spanska kungahuset är känt för att vara extrem bakåtsträvande katolskt, och en av kungahusets närmaste figurer är den katolska ledare som medverkade vid mötet med ledarna för de monoteistiska religionerna, den enda av de tre som ännu inte försvunnit.

 

Ni kanske märker att det är ett klassiskt upplägg för en Dan Brown-roman. Det som är själva spänningsmomentet i den här berättelsen är dock inte lika mycket de koder och mysterium som vi är vana vid (som säkert kräver enormt mycket research), utan det är istället de fantastiska nyheternas spänning som vi ska ta del. I den förra boken ”Inferno” kom Brown med en storslagen nyhet i serien, och nu måste han ”självklart” toppa den nyheten med någonting ännu större. En del av ”Begynnelse” som är något ny är den teknik som presenteras, främst då mobiltelefoner och multimedia-verktyg, men också AI, artificiell intelligens, som är en av forskaren Kirsch främsta områden. Det tar lite udden ur berättelsen att så många lösa trådar knyts upp genom mail- eller smskontakt mellan de olika karaktärerna, eller tvärtom när de tappat sina telefoner – att de inte kan få kontakt med varandra. Det är liksom en något billig poäng att komma med tycker jag, att det finns smarta telefoner som är väldigt användbara. Och sedan... Ja, sedan är det inte så mycket mer. Vi får en hel del referenser till arkitekten Gaudi, som är nog så spännande, men det har lite med ett mysterium att göra och konsthistorien är mest en backdrop till en helt teknikrelaterad berättelse som egentligen inte bjuder på så mycket spänning.

Nu till spoilern:

Kirsch avslöjande har att göra med ”vart människan kommer ifrån, och vart vi är påväg”. Han säger sig ha gjort en upptäckt som alltså inte endast kan förklara hur livet uppkom men också vart vi är påväg. Jag kan säga att det har med energi att göra, och viss eventuell pseudovetenskap som Dan Brown kanske kommit på själv, hört om på en ”TED”-konferens, eller läst i någon obskyr tidning. Jag är i alla fall osäker på om det är den mest aktuella forskningen på riktigt idag, men det är hursomhelst intressant att tänka på livet som en energi. Och detta är Browns storslagna nyhet i den här boken. Väldigt lite spänning kan komma ur att ha läst vad upptäckten var, även om hoppet om att det skulle vara riktigt bra var det som fick mig att sluka boken relativt fort – man visste ju inte om det faktiskt skulle vara jättefascinerande. Jag skrev när jag just hade läst om forskningsupptäckten i ”Begynnelse” en tanke som byggde lite på den pseudovetenskap som förekommer i boken. Det handlar om att energi strävar mot entropi, alltså mot kaos och oordning och spridning av energi. De anteckningar jag gjorde löd såhär:

 

Om en apa som lever för alltid målar en tavla varje dag så skulle den statistiskt sett måla en Mona Lisa någon gång i den oändliga tiden. Ändå vet vi på något sätt att den aldrig skulle göra just det. Världen tenderar att bryta mönster och skapa oordning - detta kallas entropi. Levande ting är samlad energi som verkar mot entropin. Så är då apan ”närmare” naturen eller har den mindre själ för att dess konstverk skulle vara mer entropiska, och vildare än människans försök? Svaret är att apan faktiskt skulle kunna måla en Mona Lisa om den hade oändlig tid, men då hade den inte längre varit en apa - evolutionen skulle ha utvecklat en ny art, som exempelvis människan, som kunde måla en så spektakulär tavla.

Med andra ord är människan en mer ordnad entitet i en värld av kaos - och vi utvecklas ständigt åt ett håll. Evolutionen och tiden är den fjärde axeln som gör att människor dör, livet tar slut och entropin tar över vår kroppsmassa men ändå utvecklas människan vidare mot nya uppenbarelser. Befruktning är skapandet av ordning i sådan hög grad att ett nytt liv skapas, och alltså borde det gå att skapa biologiskt liv av död materia om man har rätt formula och tillräckligt med tid.

Dan Browns bok tar upp hur det första livet skapades och vart mänskligheten är påväg.

 

Ok, nu har jag antingen räddat er ett onödigt läsande av Browns senaste alster – eller så har jag förstört gåtan för er med ett avslöjande om bokens innersta intrig! Tyvärr lyckades inte Brown med konststycket att inkorporera ICT (Information and Communication Technology) i sin berättelse. Vissa kanske inte håller med om detta. Men till Brown skulle jag vilja säga att han ska vara lugn, även om han kanske borde omarbeta sitt grundrecept lite. Jag kommer att köpa nästa bok han skriver också!


Jag ger den här boken 2,1/5 på en skala av bra böcker!

/Jens