Jens Boktips

2015-06-16
21:04:00

"Of Mice and Men"(Möss och människor - John Steinbeck

 
Jag har läst "Möss och människor" av John Steinbeck, utgiven 1937.
Miljöerna och temat känns igen, det är i Kalifornien vi rör oss, och två män, en stor och dum, den andre smal och bara en aning smartare, vandrar genom landskapet på utkik efter jobb. När George och Lennie har sparat ihop tillräckligt med pengar ska de köpa en egen gård. Men Lennies klena förstånd och intresse för keldjur, möss och kaniner tenderar att dra mot aggressivitet. De två flyr undan ett missöde som berott på just detta.
 
Jag har gjort en notering under tiden jag läste den här boken, den var "man får tänka lite själv". Det tycker jag var ett passande ord om boken. 
Den var inte särskilt underhållande mer än av Steinbecks stil, som jag njuter av, och som jag minns från när jag läste "Vredens druvor"(av den samme alltså,  Steinbeck). Det kan inte vara onödigt att ha läst den här korta boken på 104 sidor, men jag tycker handlingen var ganska tråkig. Måhända öppnas lite gluggar där repliker och detaljer känns igen från till exempel filmens värld. Många har garanterat läst Steinbeck, "Möss och människor" blir därmed ett originellt verk. Om den nu var först ute som jag misstänker.
 
Jag ger den här boken 3.1/5 på en skala av bra böcker.
 
/Jens