Jens Boktips

2015-01-18
02:33:00

"Pit of Babel"(Babels avgrund) - Joseph Zsuffa

 
Jag har läst den här boken; "Babels avgrund" av Joseph Zsoffa. Det är en bok som jag hittade i en låda och jag visste genast när jag såg omslaget att den här boken, den här boken måste läsas. Författaren är så okänd att han inte ens har en egen sida på Wikipedia men jag läser i pärmen på boken att han varit verksam som dokumentärfilmare, författare och konstnär i Ungern fram till revolten 1956 och emigrerade sedan till New York, så småningom L.A. Det står att han var bitter över de jobb han i början tvingades ta för att försörja sig, b.la. som kändisfotograf i Hollywood. Han fick iallafall sett mycket av det luxuriösa och glamourlivet som stjärnorna levde, och kanske väckte detta en ådra av realism i hans skrivande. Det är en svensk konstnär som heter Lars-Erik Forslund som har gjort omslaget som jag tycker är enastående, och det tycker jag också var mödan värt av Forslund, också efter att ha läst klart boken. Men till en början var jag en aning skeptisk, låt mig förklara..
 
"Babels avgrund" handlar om den blinde mannen Daniel som försörjer sig som gatumusikant i staden New York. Han jobbar på gatorna och går gata upp och ner tillsammans med sin hyfsat vältränade blindhund "Mungo". Daniel har en italiensk bekant vid namn Gino, som ligger för döden. En överenskommelse har gjorts vännerna emellan att Daniel, den blinde, skall få Ginos ögon för en hornhinnetransplantation när denne har avlidit. Men mot betalning.. Operationen skulle innebära att Daniel får fullt seende, hans högsta önskan och hoppet i hans liv. Så när han får ett telefonsamtal som meddelar att läget för hans vän nu är kritiskt så beger han sig genast till banken för hämta ut alla sina besparingar, tusen dollar, för att kunna fortgå med processen. Men på N.Ys tunnelbana finner han plötsligt att hans plånbok är borta och med den alla hans besparingar och hoppet om att bli seende försvinner på ett ögonblick. Daniel har blivit rånad och han börjar jaga genom stadens gator på jakt efter sina pengar. Detta är upptakterna till ett äventyr och en kamp mot klockan när timmarna går och varje ledtråd endast leder honom på nästa spår, och varje spår följer han med hjälp av Mungo och hjälpsamma medborgare som leder honom till de mest märkliga ställen. Kyrkogårdar, polisstationer, sexklubbar och märkliga affärer där drömmar kan köpas för pengar. Daniels hopp om att återfinna sina tusen dollar flammar upp och släcks genomgående under dagen tills det nästan brunnit ut totalt... Vad händer sedan?
 
Det jag reagerade en del på i början var stilen som boken är skriven i, den kändes först avskalad och inte så raffinerad i sitt sätt att beskriva ett väldigt intressant händelseförlopp, själva historien och miljöerna, det tycktes saknas viss erfarenhet i författandet av boken. Men detta något avskalade växte snabbt till någonting väldigt mycket större och mer levande och det också ganska snabbt. Karaktären Daniel blir till mittpunkten i en enastående skildring av livet i staden och som nämnts ovan några väldigt ovanliga platser för någon som Daniel att besöka och särskilt av de anledningar han har för att bege sig ut. Inte en rad, ett ögonblick passerar utan att en ny setting, nästa steg på Daniels färd uppenbarar sig och framförallt; så många detaljer av de seendes värld. Varje plats han besöker, beskrivs på ett nästan brutalt realistiskt sätt för läsaren. Samtidigt står alltså Daniel i centrum för de skeenden som blir verklighet då stadens rätta ansikte visas upp för mannen som redan levt hela sitt liv på dess gator. Han förs runt av diverse tillfälliga medhjälpare men finner exempelvis att han ackompanjerat en sexakt på en klubb, en show som spelar upp Evas möte med den sluge ormen och det förbjudna äpplet i Edens lustgård, helt utan sin egen vetskap om det. Och trots att han många gånger finner sig vara malplacerad i de situationer som uppkommer, så lyser hans hopp upp vägen och det dyker alltid upp en hjälpsam figur som är där med ett förslag eller en lösning när det samma har lämnat honom. Det är trots det inte en enkel strapats som Daniel tvingas bege sig ut på. Just karaktären Daniel väcks till liv på ett subjektivt nyanserat sätt där nästan allt fokus läggs på hans omgivningar och själva själen i karaktären är hans tafatthet, och oskuldsfulla sinne då han ibland tvingas att söka långt utanför de vanliga strukturerna av sitt liv. Beskrivningarna av staden som växer runtomkring och i Daniel är verkligen enastående vackra och fantastiskt belysta från alla de olika perspektiven. Tidvis är det glimrande läsning och det hela känns tillslut som en allegori för varje människas kamp i det stora livet, universum och det inte bara känns så, det är kanske precis vad berättelsen egentligen är och det finns väldigt mycket att lära från den utöver det faktum att boken berikar med sin skönhet som ett litterärt verk. Jag skulle gärna vilja veta mer om vad Joseph Zsoffa gör nu och om han fortfarande lever.
 
Jag ger den här boken 4.2/5 på en skala av bra böcker.
 
/Jens
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: