Jens Boktips

2020-12-23
21:22:36

"Vi får väl trösta varandra" - Mark Levengood

 
Såhär lagom olägligt med en recension dagen innan julafton. Eller är det lägligt? Det kanske passar att läsa en recension nu när de flesta har ledigt, och man kanske vilar sig lite innan den stora dagen imorgon. Själv är jag utvilad och nöjd med dagens arbete. Och lite spänd inför imorgon, julafton. Det blir en annorlunda jul så klart. Inga släktingar, ingen tur till Norge, och på många andra sätt. Men hur ofta har jag haft en ej annorlunda jul? Inte sedan urminnes tider kan jag tänka mig, även om konceptet givetvis finns där som ett dunkelt barndomsminne om hur det kan vara. Jag får nog säga att jag om sant skall sägas har fått ovanligt många fina jular, som bara har varit lite annorlunda. Det var bara så länge sedan nu. Men man vänjer sig fort med det som är annorlunda trots allt, och jag hoppas bara på att inga katastrofer inträffar i år, vilket de inte heller brukar göra. Det skulle väl vara tsunami-katastrofen som jag vill minnas kom kring jul. Jag vill inte uppröra någon nu, men jag undrar om vi verkligen är färdiga med corona nu? Kanske muterar viruset eller något annat jävligt, det hade inte vart en kul nyhet på självaste dopparedagen. Men än så länge har det i alla fall bara blivit mer smittsamt, inte farligare. Jag är glad över att jag inte är så väldigt rädd för corona. Det hade vart droppen att behöva stå ut med under så lång tid, och att se folk som inte följer restriktioner, och kanske känna sin egen villighet att följa dem dala. En kompis jag har är inte rädd för att bli smittad, men han är oerhört rädd att smitta någon annan. Han har slutat gå i kyrkan, och han blir nervös på natten när han ska sova och känner sig lite snuvig. Då våndas han, och sedan på morgonen när han inte känner av snuvan nåt mer så vet han inte vad han ska ta sig till. Kan man vara smittsam även om man inte har några symptom? Jag säger till honom att inte oroa sig, bara känna efter på sådana symptom som är på riktigt, mer kan man inte göra.

Under en tid har jag läst en bok som jag fick på min födelsedag av min syster. Det är en bok av Mark Levengood, och den första jag läser av honom. Har givetvis sett honom i en del tv-program, och även lyssnat lite på Mark och Jonas Gardells podd, som jag finner snudd på outhärdlig. Jag har inget emot dem alls, men jag kan inte lyssna på dem långa stunder utan att få panik! En gång sa Jonas tror jag det var, att de inte umgås människor som inte har ”sommarpratat”. Då blev jag sur. Även om det var ett skämt så tycker jag de har lite självgod stil, och det är också det som är vackert med den podden, men det blir för mycket för mig efter några minuter. I Mark Levengoods person finner jag många andra kvaliteter än självgodhet, han är ju en underbar programledare och en av de varmaste vi har här i kylan och mörkret. Så är även den här boken väldigt varm, mjuk och härlig. Tydligen har Mark ett radioprogram (som jag kan ha hört nån gång) där han kommer med fina ord av vishet, eller olika betänkanden och så. Dessa är nedskrivna, och varvas med krönikor han har skrivit i den här boken. Jag är glad att Mark Levengood är finlandssvensk, det adderar lite till härligheten att höra honom berätta om sitt liv i Finland, och hur de finska kvinnorna ”är”. På det berättas det om galna män med hundar, och tvärkristna fanatiker med homofobi. Men det görs på ett fint sätt, med en god insi

Den sista berättelsen i boken ligger mig varmt om hjärtat, och jag gillar Levengoods förhållande till gud som han beskriver. Hur han nu tänker sig det förhållandet, det vet jag inte mer än vad jag har läst mig till i hans krönikor. Men det tycks vara ett väldigt sunt förhållningssätt han har, och det är det jag gillar. Han avslutar hela boken, och även den sista berättelsen med orden: ”Allt är bra.”. Det var ett fint avslut!

Fina bilder av Ivon Wikland som även illustrerade många av Astrid Lindgrens böcker.

Tack till min syster för den här fina läsupplevelsen, och God Jul till er alla!

 

Jag vill ge den här boken 4.6/5 på en skala av bra böcker!

/Jens