Jens Boktips

2015-08-23
00:42:00

"El prisionero del cieli"(Himlens fånge) - Carlos Ruiz Zafón

 
Jag har ingen aning om vad "Himlens fånge" har i beredskap för mig när jag börjar. Jag tänker mig någonting inom ramen för boksskrivarkonst och psykologisk spänning under den spanska stöveln, än mindre vet vilket äventyr De bortglömda böckernas gravkammare kan komma att spotta ur sig den här gången. Blir det en mildare berättelse än den förra? Vad var det egentligen som skedde med karaktären David Martin och Ruiz Safóns berättande, fanns det något hopp i slutet av "Ängelns lek"? Nå, den här boken skyltar med att gå djupare in på berättelsen om Fermin Romero de Torres, en äldre kamrat till Daniel Sempere och biträde i dennes fars bokhandel. Men mycket raskt kommer den enorma insikten: vi skall få ett nytt slut på "Ängelns lek" och en ännu värdigare fortsättning på den otrolige David Martins livshistoria. Detta är en mindre sinnesförvrängd berättelse, politiskt och mänskligt, minst lika grym(grymmare) men med den enda skillnad att just denna stackars välvilliga spjuver Fermin nu står för ett stort mått av äventyret. Han är en man som har klarat sig ur det mesta. Mötet med David Martin blir en uppenbarelse för oss...
 
Vi läser om en äldre samling människor i bokhandeln Sempere och söner, som lever i verkligheten av att affärerna går ganska trögt. Daniel Sempere är gift med Bea och tillsammans har de sonen Julián, men allt är inte tipp topp i föräldrarnas relation. Fermin har sina egna problem, bland annat i form av att en fråga om hans officiella identitet dykt upp, i samband med att han ska gifta sig med sin Bernarda. Vilket namn skall officiellt användas vid vigsel av det två? Det visar sig att detta blir en öppning i Daniel och Fermins relation till varandra, då Fermin behöver be sin vän om hjälp att lösa en fråga om hans förflutna, som han trodde han hade lagt bakom sig för länge sedan... Det är berättelsen om Montjuic-fängelset och vad som hände Fermin där för så länge sedan.
 
Jag tycker till en början att det är en väldigt stark bok med många stora ambitioner i berättandet. Det skall vara en förändring från "Ängelns lek" och det är det också redan från början, men det strävar inte mot att bli ännu så unikt som i de andra böckerna i serien. Istället är det ett litet lugnare tempo men med Ruiz Safóns säregna förmåga att göra en bladvändare av oss som läser. Det känns bra, men berättelsen går efter ett tag lite på tomgång och det enorma äventyret som jag hade förväntat mig slår inte i blom. Istället får jag nöja mig med en viss stabilitet i karaktärernas liv och det handlar om att deras fortsatta lycka sätts på spel, något som mycket beror på skuggan de många många år som Spanien levde under diktaturförtryck skapade. De lever alltså mycket osäkert under förtrycket. Tanken att på dåliga grunder bli fängslad på ett uselt ställe av sina egna landsmän, och att sedan svältas och torteras för att i bästa fall bli släppt i rännstenen, utan några medel, känns som en ganska kraftig kalldusch av verkligheten i den här boken. Romero Fermin de Torres öde är stort och viktigt i den här bokserien, och det är en intressant karaktär... Boken får 0.5 poäng extra för att den är en del av en serie som jag nu kan konkludera att jag gillar.
 
Jag ger den här boken 3.5/5 på en skala av bra böcker.
 
/Jens