Jens Boktips

2023-01-21
20:22:00

"Cold Mountain" - Charles Frazier

 
Jag säger som min gamla svenskalärare: ”Vissa spenderar tid och tillbringar pengar..”.. Jag själv spenderar mycket tid, men rent förskönat skulle det också kunna uttryckas som att jag tillbringar mycket tid, på ett sätt som kanske juförsig kräver att man spenderar pengar, men det känns ganska ”rent” ändå. Jag har läst hela dagen tillexempel och druckit te, samt gått promenader med hunden Hjalmar. Visserligen har jag ett dyrt levnadssätt med snus, dyr mat och CD-skivor/böcker. Men jag jobbar ju heltid för att kunna ha den livsstilen.
 
I dessa tider får man dock ändå försöka tänka att man är lyckligt lottad! Som om jag inte redan visste det. Det är ingen självklarhet att ha råd till både mat och hyra, och jag tycker vi borde göra oss förberedda som samhälle på att hjälpa varandra mer än vi gör kanske i dagens läge. Att typ fixa soppkök, gratisbutiker, kanske genomgående och övergripande samhällsförändringar på randen till det systematiska, industriella och akuta.. Ett tillstånd där vi faktiskt lever för varandra och inte för oss själva. Men det är inte lätt, ofta är man rädd för att bli lurad är min erfarenhet. Om någon ber om pengar utanför Stora Coop så antar vi att pengarna kommer gå till alkohol, någon form av rumänsk mafioso, syndikatboss som lever som en kung i ett främmande land. Vissa gånger kanske det i själva verket är en av nöden tvungen åtgärd, och jag tror vi kommer att få se mer av sådana saker framöver.
 
Varför tror jag då detta? Det känns så bara.. Jag tror att varje generation har någon form av katastrof/kristänkande som tar främsta platsen bland saker man räds inför, och ofta visar det sig för oss svenskar att det kanske löste sig ändå tillslut. Men det är ju inte så på riktigt, saker händer som inte går att lösa, folk svälter och dör två meter från en CocaCola-automat och vi gör inget åt det. Kanske på grund av en klimatförändring som vi får höra att det är omöjligt att stoppa. Det borde bli bättre om man i alla fall försöker liksom. Det jag tänker kring mat är just det att det har blivit så ofantligt mycket dyrare, jag vet inte hur mycket men det känns som 50-75% i alla fall. Tror knappast att om exempelvis inflationen minskar så kommer maten att bli billigare igen, det händer bara inte att ICA och de andra säger; ok, nu sänker vi priserna igen.. Det händer inte. Detta är alltså min generationella oro, tillsammans med kriget, kärnvapen och naturförstörelse. ”Det kan drabba dig redan idag!”.. ”Ta inte mediciner – naturen drabbas idag”.. ”Om du bryr dig är du redan drabbad idag!”.. Härliga löpsedlar som vi ännu inte sett hängas upp utanför affärerna.

Är lite mör i skallen idag efter att ha kollat lite på en video som rekommenderades till mig på Facebook, som en sekt har skapat för att ge en biologisk och vetenskaplig förklaring på ett problem som ”alla” har, och som endast deras idéer kan lösa. Det är något mycket obehagligt i att se hur ett problem målas upp som självklart, man visste det inte men det är ”det eviga problemet”.. Man är fast i en cykel av ondska och dessa vetenskapsmän har knäckt koden. Lite därför jag skriver nu också så här sent en lördag.. Det här med koder; håller nämligen på att börja läsa den nya uppföljaren till ”Da Vinci-koden” av Dan Brown. Vill komma igång med det. Jag följer nämligen den serien då jag tycker den är spännande och engagerande. Det är inte för att jag är lättmanipulerad och lätt köper skit, det är för att det finns ett hantverk i böckerna, som man kan se, och som författaren inte gör någonting för att dölja. Varje kapitel leder till en spänning som gör att man ska läsa mer. Men det skiter väl Dan Brown i om vi köper nästa bok liksom eller om vi blir religiösa fanatiker. Han är rätt chill ändå ur det perspektivet.

Min kompis föreslog att jag skulle infiltrera sekten. Jag vet själv att det ALDRIG skulle gå. För det första skulle jag inte kunna få en ledarroll inom en sekt, jag hade då istället blivit fast i en slags menig/fotsoldats-roll där jag fick dela ut flyers eller liknande. Mitt avslöjande om sekten skulle endast vara byggt på erfarenheten av att vara en loser.

För det andra så HADE jag de facto ställt mig där och delat ut flyers. För jag är en lättmanipulerad jävel. Det är inte lätt att stå emot när någon ger en rysning utmed fotlederna med sina välsmorda munläder när de sakta vaggar mig in i en dröm där det finns problem som har lösningar. Nej, bevare mig väl, jag ska sluta titta på intervjuer med sektledare! – Men det finns ju så många bra.. – Nej, Jens. Du ska inte undra hur man kan ta livet av sig för att på ett astronomiskt sätt bli ett med aliens som råkar passera ett visst klockslag. Det är en gåta som inte behöver lösas. Av mig.

Ibland undrar jag om min verklighetsuppfattning är helt annorlunda än andras. Om det jag tror är sekten, i själva verket är not-for-profitorganisationer som utan sådant humbug som religion och tro kan ge vetenskapliga (läs biologiska i det här fallet, då ledaren är ”biolog”) förklaringar på problem som rör hela mänskligheten. Och där man faktiskt lyckats hitta ett slutgiltigt svar på gåtan! Kanske är svaret så enkelt att livet inte är mer komplicerat än en Dan Brown-bok. Stirra lite på Mona Lisa och se om du inte får ett svar på varför våld tycks blomma upp i världens alla hörn i tid och otid. Eller varför man fått sparken eller liknande. För det finns en tavla bakom tavlan!

Denna gång har jag läst en riktig braksuccé av en bok, som har en filmatisering som jag sett för mååånga år sedan, typ när den kom ut. Minns konstigt nog bara två saker – att en man rakade sig ute i skogen vid en liten stuga, med en gammaldags rakkniv och en handhållen spegel – och så var det någon form av tunnelgrävande under en armé, tunnlar som sedan sprängdes så att alla soldater flög i luften. Fast jag är inte säker på att det sistnämnda var en del av filmen, särskilt då jag inte kan komma ihåg att det fanns med i boken..

Boken är hursomhelst briljant med stort A, det är dessutom en debutroman, vilket känns otippat med tanke på hur välbalanserad och välskriven den är. Jag läser boken på originalspråk, och någon har strukit under var och varannan mening i mitt exemplar av boken, och skrivit anteckningar i marginalerna på svenska och engelska. Jag läser kommentarerna före själva sidan jag läser, så att inget som händer i boken blir en överraskning.. Ändå känns boken superlevande och spännande! Jag formligen njuter av att läsa denna bok, men jag är också ganska lättroad i dessa tider.

Den handlar om en sydstatssoldat under amerikanska inbördeskriget som deserterar och flyr genom vildmarken påväg till sitt älskade Cold Mountain, där han hoppas att en kvinna som han genom många känslor och tankar, och några få handlingar har trolovats till, skall vänta på honom med öppna armar. Denna kvinnan är dock inte vem som helst, och vi får följa hennes historia då hon navigerar sitt liv i väntan på mannen, samt med en del egna problem som kommer av kriget, men kanske främst från livets obarmhärtiga sätt att ändra och forma livsöden på ett sätt som känns ologiskt, men där man förhoppningsvis tillslut finner att det finns en mening med allting som hänt ändå. Det är väl ändå detta som måste vara målet för det mänskliga strävandet, själva essensen, eller törs jag till och med påstå den Enda Sanningen, och Svaret. Att det finns en poäng med allt detta som vi gör och upplever och känner. Det hade varit fantastiskt!

Jag vill ge den här boken 4/5 på en skala av bra böcker!


/Jens