13:27:00
"En svältkonstnär - och andra texter utgivna under författarens levnad" - Franz Kafka
Av Kafka har jag tidigare läst ”Processen”, ett mästerverk utan like, särskilt för den som någon gång gått i skolan, gjort en utredning av något slag, eller ansökt om pengar eller liknande. Kanske gjort en ADHD-utredning, eller blivit dömd. Den boken handlar i stora drag om en man som hamnar i en rättsprocess utan att veta varför, och han måste själv lösa den byråkratiska situationen, något han går helt upp i. Men det är snårigt, och han får inte ens veta vad han är anklagad för. Att huvudpersonen går så totalt upp i processen är intressant, och jag älskade varje ögonblick av den boken. Den andra boken jag har läst av Kafka heter ”Förvandlingen”, och den finns även inkluderad i den bok jag recenserar idag. Det är en ganska kort berättelse om en ung man som bor med sin familj, och jobbar som försäljare. En dag vaknar han upp och är en stor insekt, vilken förbryllar honom och förskräcker familjen. Det är en något suggestiv berättelse om hur malplacerad man kan vara i olika lägen (tycker jag), och acceptansen av att han är en insekt drabbar honom omgående. Återigen förs ett resonemang för att förklara den omöjliga situationen; hur skall hans vardag nu se ut, när han blivit en insekt?! Hans familj tycks lika förtvivlad och lämnar honom, till hans stora sorg, ensam på sitt rum utan något sällskap.
Förvandlingen finns som sagt med i samlingsverket ”En svältkonstnär”. Det är också den bästa berättelsen i boken, även om det finns flera kortare verk som är snudd på briljanta. Exempelvis om kvinnan Josefine, som sjunger i svåra tider, men egentligen är det bara ett litet pip, något som alla dock älskar. Eller självaste svältkonstnären som sitter i en bur och svälter tills alla har glömt bort honom! Det är inga muntra berättelser, även om det finns ett drag av ironi, eller är det sarkasm, genomgående i hela boken. Kafka-artat, eller Kafkaesquet.
Det är alltså en samling av mer obskyra Kafka-berättelser, som kanske inte utgivits på svenska i så stor skala tidigare. Flera av berättelserna har långa förord som reder ut vad Kafka själv har tänkt om de olika berättelserna, hur skrivprocessen gick till mm. Ofta var han inte själv nöjd med berättelserna, och man kan kort säga att även om kvaliteten är oerhört hög så når det aldrig Processen-nivåer. Det är mest som ett axplock av några belysande idéer, och man saknar romanformatet, lite längre utredningar och handling. Mer utveckling i berättelserna. Eller som Mozart blir kritiserad i den där filmen ”Amadeus”: ”there are too many notes”. Det är inte för många toner, men man saknar som sagt att kunna dyka djupare ner i en specifik handling, och där är Processen överlägsen.
Själv är jag inne i slutfaserna av min studietid. Om allt går som det ska så tar jag min master om ca en månad. Jag har skrivit och skrivit, intervjuat mm. i några månader nu, och ser ohyggligt mycket fram emot att få lite semester. Denna helgen har jag haft Hjalmar, hunden, hos mig och han ligger och sover i soffan i skrivande stund. Det är alltså inte han som skriver, det är jag..
Allt som allt en glädje att läsa Svältkonstnären, som jag fick i julklapp av min bror Pål! Har lovat Pål att han ska få låna den när jag läst klart, så vi får se vad han tycker om den! Pål är ju annars typ lika beläst som jag vid det här laget. Antagligen mer beläst, och då har jag ändå läst Processen! Dock inte ”Krig och Fred”..
Jag vill ge den här boken 4.2/5 på en skala av bra böcker!
/Jens