Jens Boktips

2019-04-27
21:20:31

"The Bicentennial Man" (Främling i Paradiset) - Isaac Asimov

 
Sitter precis i detta nu och lyssnar på ”The Velvet Underground & Nico” från 1967. En hård skiva, inte den bästa som har gjorts, men onekligen en mycket inflytelserik skiva. Från en tid innan människan hade varit på månen, och när Andy Warhol var ny och fräsch. ”All tomorrows parties” med Nico, kan det kännas mer som en baksmälla än den låten?


Tiden före månresor alltså.. Den här gången har jag läst min andra novellsamling av författaren Isaac Asimov. Som ni kanske minns från förra sommaren (too soon?) så läste jag ”The Complete Robot”, en samling av i princip alla Asimovs noveller om robotar tror jag. Flera av de novellerna är även med i den bok jag har läst idag. De är alla översatta till svenska, vilket känns lite konstigt efter att ha läst Asimov på engelska förra året. Jag föredrar nog originalspråket i det här fallet, och det var heller aldrig några problem att förstå Asimovs noveller på engelska, då språket var ganska rudimentärt. Det är dock en glädje att få läsa ”The Bicentennial Man”-novellen en gång till på svenska. ”The Bicentennial Man” är ju också namnet på den här novellsamlingen i den engelska utgåvan. ”Främling i Paradiset” är en annan novell i boken.

Det är alltid med glädje som jag läser Asimov. Den enda gången jag har blivit besviken var då jag läste en av de allra äldsta böckerna i Stiftelse-serien på svenska. ”Prelude to Foundation” var betydligt bättre, och den skrevs ju lång tid efter de första böckerna i serien. Kanske blev han bättre med åren, och fick mer av en nisch som lockar. Det är i alla fall så att Asimov platsar bland de riktiga hjältar som jag har hittat på novellhimlen: Poe, Dahl, Bukowski.. De moraliska frågorna, och det kluriga är Asimovs gebit, och de allra bästa novellerna handlar nog ändå om robotarna.

Intressant kuriosa till den här novellsamlingen är att författaren har tagit beställningsjobb som novellförfattare åt olika tidskrifter. Exempelvis skrev han en novell om ljudproduktion som var kontrakterad till en tidning som hette (heter?) ”High Fidelity”, och han skrev även en novell till tidningen ”Bell Telephone Magazine” som handlar om kommunikationsproblem i rymden. Intressant sätt att författa kan man tycka. Det är kanske något för kapitalistiskt för att vara finsmakligt, men det är inget jag bryr mig om. Om jag skall vara krass så är kanske det genomgående romantiserandet, eller i alla fall envisheten att hålla USA som det regerande landet i hela världen genom århundraden i novellerna något irriterande. Dock förklaras ofta detta förhållande något i novellerna och jag ser det inte som något jättebekymmer för berättelserna. Det fiktiva företaget US Robots Inc. är exempelvis alltid just ett amerikanskt företag, oavsett när berättelsen utspelar sig. Charmigt kanske, jag vet inte.

Nå, hur står sig då denna novellsamling bland giganterna? Mycket bra står det till skulle jag vilja säga. Dock har den inte riktigt den där oerhörda tyngden av år av arbete som ”The Complete Robot” hade. Det är lite varierande ämnen som behandlas, och det är lite spretigt. Men jag gillar verkligen Asimov och kan rekommendera både hans noveller och exempelvis romanen ”Prelude to Foundation” som är ypperlig. Jag kan också berätta att jag själv, precis som Isaac Asimov hade, har polisonger. Och där slutar likheterna oss emellan. Hej hej!


Jag ger den här boken 4.1/5 på en skala av bra böcker!

/Jens