Jens Boktips

2019-03-24
22:00:17

"The War of the Worlds" (Världarnas krig) - H.G. Wells

 
Aha! En helg – två böcker! Det är en storslagen plan, som jag också har realiserat genom att först skriva om en bok som handlar om Marilyn Monroe, och sedan läsa en bok som hon enligt den första boken tyckte om. H.G. Wells alltså, 1800-tals science fiction. Jag laddar med några kortare böcker nu så att det blir lite fart på bloggen, det är nämligen så att jag har lite funderingar på att läsa en väldigt omfattande volym snart, som kan ta lång tid att läsa. Men fram till dess kommer jag att skriva om några kortare böcker (om jag hinner). 


”Världarnas krig” alltså.. 1800-tals science fiction. Det är alltså en bok från science fictionens vagga vi har att göra med här. Också en bok som får anses vara än mer typisk för det som skulle komma att bli SF-genren, än exempelvis Mary Shelleys ”Frankenstein”. Annars brukar ju Frankenstein anses vara en av de första SF-böckerna, och kanske är ”Världarnas krig” den första SF-boken som bygger på temat om utomjordingar.
En del av er har kanske sett filmen ”Världarnas krig” med Tom Cruise i huvudrollen. Det är en film som är baserad på den här boken, men de är inte alls särskilt lika. En grundläggande skillnad är ju exempelvis att boken utspelar sig på 1800-talet i England, och filmen är en Hollywood-dänga som utspelar sig i nutid i USA. Det är inte heller en särskilt bra film enligt mig, även om det var många år sedan jag såg den. Det finns betydligt bättre SF-filmer, och tillochmed en som är bättre med en roll av Tom Cruise! Den filmen heter ”Oblivion”, och det finns även en som jag inte har sett som heter ”Edge of Tomorrow”. Oblivion har också ett väldigt bra soundtrack, med bland annat Procol Harum. Låten ”A Whiter Shade of Pale” är med i en nyckelscen, och det var genom filmen som jag upptäckte hur bra det bandet är!

”Världarnas krig” handlar om en man som bor i en by utanför London. Han får en dag följa med en bekant till ett observatorium. Där visar man honom några ljussken som har observerats på planeten Mars yta. Detta har väckt en ansenlig uppmärksamhet vid observatoriet, men inte mer än det. 10 ljusfenomen som ser ut som raketavfyrningar har observerats, men livet på Jorden fortgår som vanligt och ingen är knappt intresserad av vad som har utspelat sig på Mars.

Plötsligt faller en stjärna en tid senare utanför huvudpersonens by, och han med flera beger sig till nedslagsplatsen. De finner en metallkapsel, och några tiotal beskådare funderar över vad det kan vara. Ett ljud kommer inifrån kapseln. Ingen anade att detta var början på en total invasion av världen, av utomjordingar från Mars. Jordens största prövning fram till dess!

Mycket av det som skrivs om i boken är domedagsfunderingar som kan vara aktuella även idag. Ett globalt hot från yttre rymden är inte bara en otrolig berättelse, som kanske berör än idag, det är även en historia som ger mycket utrymme för filosoferande och funderingar. Kan vi plötsligt överraskas av ett globalt hot och finna att vi äter frukost i trädgården på morgonen och flyr för våra liv samma eftermiddag?
Det är givetvis intressant att läsa om science fiction som utspelas i en 1800-talsmiljö, och de utsikter kring förståelse som människorna har kring det som sker är ganska intressanta. Ingen bryr sig till en början om fenomenen som sker, livet går sin gilla gång, och en faktor är också att de kommunikationssystem som fanns på Jorden inte var utvecklade.. Folk får inte reda på vad som händer förrän faran redan är över dem!

Det är i min mening en bra bok som H.G. Wells presterade för så många år sedan, och det är också den enda boken av författaren som jag har lästs hittills. Jag hade gärna läst mer! Man kan förstå att den har varit för genren SF, banbrytande, vilket ju givetvis gillas då det är en mycket bra och intressant genre. Det känns egentligen ganska otroligt att läsa modern science fiction från 1800-talet!
Utförandet är likt många böcker från den här tiden, jag tänker exempelvis på Bram Stokers ”Dracula” som också är en redogörelse från perspektivet av en person (man), och en karaktär som har alla förutsättningar för att möta ett plötsligt hot. Men som brukligt sker så möter dessa rationella individer med fickur i fickan en del överraskningar, och många gånger gör de saker som de sedan bemärker som otroligt, då de har varit ställda inför ett hot. Det är denna forskning kring ”en vanlig mans” öde, och hur man rationellt kan möta det otroliga som är typiskt för de här böckerna.

Man märker en slags kamp mellan det otroliga, och civilisationens fortlöpande. Industrialismen hade precis börjat då ”Världarnas krig” skrevs (i större skala), och man började se förändringar i samhället, i organisation och så vidare, men också det faktum att maskiner kunde användas som bilar, inom industrin osv. Ett flygplan verkade plötsligt inte helt otroligt. I ”Världarnas krig” nämns också jordbävningen i Lissabon på 1700-talet, då stora delar av staden totalförstördes (som står att läsa om i José Saramagos ”Lissabons belägring” om jag inte missminner mig, det var också ett tema i Voltaires ”Candide”). Man visste att faror kunde hota civilisationen, och samtidigt befann man sig i ett nytt skede av historien. Vidskepelsen från förr började försvinna, och det var plötsligt mer relevant att vända sig till vetenskapen kanske.
Under en längre tid hade man exempelvis fruktat att ökningen av världens befolkning skulle leda till massvält och död.
Idag har vi ett reellt globalt hot, som liksom kommer smygande mer och mer för varje årstid som fortlöper, och det är givetvis intressant då att läsa om domedagen, och berättelser där civilisationen hotas, om än något obehagligt!

 

Om man vill få en inblick i SF-genrens begynnelse, och en klassisk berättelse om 1800-talsmannens kamp för samhället så kan ”Världarnas krig” vara intressant. Det är dock inte den bästa boken jag läst, men den är kort och väl värd att läsa! Det kan också vara intressant som en parantes till den utveckling som mötte Europa under 1900-talets början, då världskrig mötte mänskligheten. Och några scener i ”Världarnas krig” är faktiskt väldigt lika scener ur filmen ”Pianisten”, även om detta påstående kanske låter otroligt!


Jag ger den här boken 3.1/5 på en skala av bra böcker!

/Jens

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: