Jens Boktips

2015-01-08
16:07:00

"Extremely Loud and Incredibly Close"(Extremt högt och otroligt nära - Jonathan Safran Foer

 
Med "Extremt högt och otroligt nära", har Jonathan Safran Foer fångat en komplicerad berättelse i ett nytt och ovanligt experimentellt format. Det är aningen vågat och en beskrivning av en obehaglig verklighet från ett nytt perspektiv.
 
Boken handlar om nio-åriga Oskar Schell som förlorar sin pappa i WTC, och det är en stor sorg för honom. Han bearbetar det mycket inom sig och också hans omgivning men det finns andra detaljer kring Oskar som är speciella. Tillexempel är han frankofil och talar ibland franska istället för engelska, han uppfinner många idéer och konstruktioner samt tillverkar smycken. Det är 9-åringens tankar och vardagshantering vi följer. En historia omsluter berättelsen då han finner ett kuvert med en nyckel i som fadern lämnat efter sig. Oskar ger sig ut i staden New York för att ta reda på vilket lås nyckeln passar i.
 
På framsidan av boken blir "Extremt högt och otroligt nära" Nobelpris-tippad av tidningen Expressen. Jag skulle säga att Safran Foer antagligen inte kommer få Nobelpriset för just den här boken. Den är för spretig och fylld av olika experiment med trycksvärta och bilder och det finns otroligt många litterära igenkänningstecken från andra böcker och filmer. "Bläcktrumman" och "A Clockwork Orange" i språket, och på flera andra sätt men "A Clockwork Orange" i verklighetens dystopi, New York efter 11:e september i ett barns ögon. Ett barn som förlorat sin far i terrorattentatet. Det är tidvis ganska obehagligt att läsa om och många relationer beskrivs så att man känner att man vill skruva lite på sig och tänka på något annat. Det är möjligt att alla dessa stilistiska grepp behövdes för att förmedla den här boken, då den utkom år 2005, så relativt kort tid efter 11:e septemberattentaten. Jag blev en aning nervös av den här boken men den hade flera glimtar av hopp och framåtanda. Betyget den får är välförtjänt. Boken avslutas med en lång bildserie med en man som faller från WTC. Det omvända sker om man bläddrar i "rätt" ordning.
 
Jag ger den här boken 3/5 på en skala av bra böcker.
 
/Jens
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: